Eredivisie Zaterdag 28 januari 2023, 20:00 Goffertstadion
N.E.C.
1 1
Sparta Rotterdam
Voorbeschouwing N.E.C. – Sparta Rotterdam 

Drie dagen na de uitwedstrijd tegen Feyenoord (2-0 verlies) staat vanavond alweer de volgende Rotterdamse opponent te wachten. In eigen huis mag N.E.C. gaan proberen de punten in Nijmegen te houden in een wedstrijd tegen Sparta Rotterdam, dat het dit seizoen bijzonder goed doet in de Eredivisie. 
 
Onder leiding van trainer Maurice Steijn voetbalden de Rotterdammers zich tot dusverre naar de zesde plaats in de Eredivisie. De ploeg verloor dit seizoen net als N.E.C. pas vier keer, maar dankzij negen overwinningen (N.E.C. won vier keer) hebben de Spangenaren tien punten meer verzameld. 
 
Opvallend is daarbij het geringe aantal tegendoelpunten dat Sparta te verwerken kreeg in die wedstrijden. Doelman Nick Olij hoefde pas zestien keer te vissen. Alleen Feyenoord (15) en FC Twente (11) incasseerden minder tegentreffers. In de laatste vijf wedstrijden kreeg Sparta zelfs niet één doelpunt tegen en daar zat ook de uitwedstrijd tegen PSV tussen (0-0). 
 
Ook N.E.C. lukte het eerder dit seizoen niet om te scoren tegen Sparta. In Het Kasteel werd het in oktober 2-0 in Rotterdams voordeel, wat voor N.E.C. een einde betekende aan een reeks van zeven gelijke spelen op rij.   
 
Afgelopen dinsdag speelde Sparta in eigen huis doelpuntloos gelijk tegen RKC Waalwijk. Daarmee zijn de Rotterdammers nu al zeven wedstrijd op rij ongeslagen. Wel verloor Maurice Steijn door blessures twee van zijn aanvallers in het treffen met de Waalwijkers. Clubtopscoorder Vito van Crooij (zeven doelpunten) en linksbuiten Koki Saito moesten de strijd voortijdig staken en voor hen lijkt de wedstrijd tegen N.E.C. te vroeg te komen. Jonathan de Guzmán (die eerder dit seizoen nog scoorde tegen N.E.C.) keerde na een blessure juist terug in de wedstrijdselectie. 
 
Bij N.E.C. moest Iván Márquez afgelopen woensdag het strijdtoneel al in de eerste helft verlaten, toen hij een (onterechte) rode kaart ontving van scheidrechter Edwin van de Graaf. N.E.C. moest met tien man verder, maar een dag later greep de KNVB al in door de rode kaart te seponeren. De Spaanse rots in de branding is tegen Sparta dus gewoon van de partij. 
 
Vorig seizoen werd het 0-0 toen Sparta op bezoek kwam in Nijmegen. N.E.C. was de bovenliggende partij (30% balbezit en nul schoten op doel voor Sparta), maar wist de muur die de Rotterdammers hadden opgetrokken maar niet te slechten. Vanavond zal daar weer een uitdaging liggen, want scoren tegen Sparta is dit seizoen dus moeilijk, zo is voor veel ploegen al gebleken. 
 
De leiding is vanavond in handen van scheidsrechter Dennis Higler, die scheidsrechter Richard Martens vervangt wegens ziekte. De aftrap in De Goffert is om 20.00 uur en de wedstrijd is in zijn geheel te zien op ESPN 3. 

Door Teun van Thiel 

90' De wedstrijd is afgelopen
88' Tobias Lauritsen wordt gewisseld voor Jeremy van Mullem
84' Gele kaart Joshua Kitolano
84' Ibrahim Cissoko wordt gewisseld voor Anthony Musaba
81' GOAL: Pedro Marques maakt de 1-1 (Assist door Philippe Sandler)
78' Shurandy Sambo wordt gewisseld voor Omar Rekik
76' Gele kaart Iván Márquez
75' Mikkel Duelund wordt gewisseld voor Pedro Marques
59' GOAL: Arno Verschueren maakt de 0-1
56' Gele kaart Mike Eerdhuijzen
46' Younes Namli wordt gewisseld voor Jonathan de Guzmán
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
42' Bart Vriends wordt gewisseld voor Dirk Abels
42' Adil Auassar wordt gewisseld voor Mike Eerdhuijzen
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

Opstelling N.E.C.

22 Jasper Cillessen (K)
3 Philippe Sandler
4 Iván Márquez
7 Elayis Tavsan
10 Mikkel Duelund '75
16 Souffian El Karouani
19 Nany Landry Dimata
20 Lasse Schöne
21 Ibrahim Cissoko '84
28 Bart van Rooij
71 Dirk Proper

Wisselspelers

1 Mattijs Branderhorst (K)
31 Rijk Janse (K)
2 Ilias Bronkhorst
5 Joris Kramer
8 Andri Baldursson
9 Pedro Marques '75
24 Calvin Verdonk
34 Terry Lartey Sanniez
77 Anthony Musaba '84

Opstelling Sparta Rotterdam

1 Nick Olij (K)
2 Shurandy Sambo '78
3 Bart Vriends '42
4 Adil Auassar '42
5 Mica Pinto
6 Joshua Kitolano
7 Younes Namli '46
8 Arno Verschueren
9 Tobias Lauritsen '88
10 Sven Mijnans
11 Vito van Crooij

Wisselspelers

20 Delano van Crooij (K)
30 Tim Coremans (K)
12 Dirk Abels '42
13 Omar Rekik '78
14 Mike Eerdhuijzen '42
15 Aaron Meijers
16 Jonathan de Guzmán '46
17 Elias Hoff Melkersen
18 Jeremy van Mullem '88
19 Mohammed Tahiri
21 Patrick Brouwer
N.E.C. en Sparta Rotterdam delen de punten

Zaterdagavond 20.00 uur trapten N.E.C. en Sparta Rotterdam af voor de negentiende speelronde van het seizoen. De Nijmegenaren wisten, ondanks het overwicht en de vele kansen, geen overwinning af te dwingen tegen de huidige nummer zes van de Eredivisie. Met de einduitslag van 1-1 behaalde het elftal van Rogier Meijer het elfde gelijke spel van dit seizoen.

De Nijmegenaren gingen vanaf het eerste fluitsignaal fel van start. Dit resulteerde direct tot drie grote mogelijkheden in het eerste kwartier van de wedstrijd. Een bal op de lat, een hakbal van dichtbij en een directe vrije trap op de paal zorgde voor groot gevaar vanuit Nijmeegse zijde. Tot een doelpunt kwam het echter niet. De bezoekers uit Rotterdam hadden de eerste helft van de wedstrijd nauwelijks antwoord op het sterke veldspel van de ploeg trainer Rogier Meijer. De grootste kans van N.E.C. was in blessuretijd niet weggelegd voor Mikkel Duelund, die een mooie steekpass van Philippe Sandler net naast het Spartaanse doel schoot. Hierdoor gingen beide teams met de brilstand op het bord naar de kleedkamer.

Ook in de tweede helft van de wedstrijd ging N.E.C. verder waar het in de eerste helft gebleven was. In de 55e minuut van de wedstrijd zette Lasse Schöne, na een mooie aanval vanuit het midden, Dirk Proper oog-in-oog met Sparta keeper Nick Olij. De middenvelder, die onlangs zijn contract bij N.E.C. met twee jaar verlengde, wist de uitgelezen mogelijkheid niet tot doelpunt te bekronen.

Geheel tegen het spelbeeld in was het Sparta Rotterdam die de score in de 59e minuut van de wedstrijd opende. Nadat een afstandsschot door N.E.C.-doelman Jasper Cillessen tot hoekschop werd verwerkt, was het Arno Verschueren die de corner van dichtbij binnenkopte. De reactie vanuit N.E.C. liet niet lang op zich wachten, toen scheidsrechter Dennis Higler in de 63e minuut van de wedstrijd floot voor een penalty voor de thuisploeg. Helaas stond Nany Landry Dimata, die de penalty in eerste instantie leek te versieren, in buitenspelpositie ten tijde hij de bal in ontvangst nam.

De kansenregen aan Nijmeegse zijde bleef aanhouden. In de 80e minuut van de wedstrijd kreeg N.E.C. eindelijk loon naar werken. Invaller Pedro Marques schoot, nadat hij zichzelf knap vrijspeelde, vanaf rand zestien knap raak. Zijn gelijkmaker liet het Goffertstadion ontploffen, maar de honger naar meer was nog niet gestild. Ook in de slotfase bleef N.E.C. aandringen om de drie punten over de streep te trekken, maar de winnende treffer werd niet meer gemaakt.

Eredivisie Zaterdag 9 december 2023 MAC3PARK Stadion
PEC Zwolle
20:00
N.E.C.

Stand Eredivisie
7 Sparta R'dam 21
8 Heerenveen 19
9 PEC Zwolle 17
10 Excelsior 16
11 Fortuna Sit. 16
12 NEC 15
13 Heracles 15
14 FC Utrecht 13
15 RKC Waalwijk 13
16 Almere City 13