Eredivisie Zondag 15 mei 2022, 14:30 Goffertstadion
N.E.C.
0 1
Fortuna Sittard
Voorbeschouwing N.E.C. - Fortuna Sittard

Wie een jaar geleden had voorspeld dat N.E.C. op de laatste speeldag van dit seizoen nog alle kaarten in eigen hand zou hebben in de strijd om een plekje in de play-offs om Europees voetbal was zonder twijfel keihard uitgelachen. Hoe vaak gebeurt het immers, dat de nummer 7 van de Keuken Kampioen Divisie exact een jaar later als nummer 8 van de Eredivisie de laatste speelronde ingaat?

Ondanks de nederlaag tegen PSV, afgelopen woensdag, steeg N.E.C. een plek op de ranglijst. Concurrent SC Heerenveen ging in Amsterdam namelijk met 5-0 over de knie bij Ajax, waardoor N.E.C. plotseling een beter doelsaldo heeft dan de Friezen. Als vanmiddag in De Goffert gewonnen wordt van Fortuna Sittard, dan strijdt N.E.C. komende week ‘gewoon’ mee in de play-offs om Europees voetbal. Het zou een ultiem toetje zijn na een toch al geslaagd seizoen.

Makkelijk zal het vanmiddag evenwel niet worden. Ook Fortuna Sittard heeft namelijk nog heel veel om voor te strijden en dus zal de ploeg van trainer Rogier Meijer niets cadeau krijgen. De Limburgers staan op de zestiende plaats en zouden daarmee aan het eind van de rit veroordeeld zijn tot het spelen van de gevreesde play-offs om degradatie. Mocht de ploeg van trainer Sjors Ultee vanmiddag echter winnen, dan stijgen de Fortunezen sowieso één plek, aangezien Sparta en Heracles (de nummers 14 en 15) vanmiddag tegen elkaar spelen en binnen het bereik van de Limburgers staan.

Het zal door alle belangen derhalve een heet middagje worden in De Goffert. Fortuna Sittard verloor haar laatste wedstrijd (1-2 tegen Vitesse), maar won afgelopen weekend knap met 2-1 bij FC Twente. Tegen Vitesse ontbraken bovendien absolute sterkhouders als Mats Seuntjens, Deroy Duarte en (voormalig N.E.C-speler) Zian Flemming, die alledrie geschorst waren. Flemming heeft zich dit seizoen ontpopt tot een belangrijke speler bij de Fortunezen. Zo wist hij al tien keer te scoren, waarmee hij zich topscorer van de Limburgers mag noemen.

Eerder dit seizoen wist N.E.C. in Sittard met 1-3 te winnen van Fortuna. De overwinning was even verdiend als overtuigend, waarbij de Limburgers het vooral lastig hadden met de beweeglijkheid en snelheid van Elayis Tavsan, Magnus Mattsson en Jonathan Okita. Al binnen het halfuur stond N.E.C. op een 0-2 voorsprong dankzij treffers van Tavsan en Okita. Mats Seuntjens deed vanaf de penaltystip nog wat terug, maar vlak na de rust gooide Jordy Bruijn met de 1-3 de wedstrijd in het slot.

Over de opstelling is op het moment van schrijven nog weinig bekend. Wat we wel weten is dat het sowieso spannend gaat worden in De Goffert. Negentig minuten knallen om een prima seizoen nóg beter te maken en er in ieder geval nog twee wedstrijden aan vast te knopen. Niet alleen die elf op het veld, maar zeker ook de twaalfde man, die zich dit seizoen al zo vaak van zijn beste kant heeft laten zien. Kom op, voor rood, zwart en groen!

90' De wedstrijd is afgelopen
90' Gele kaart Yannick van Osch (K)
90' Gele kaart Dimitrios Siovas
86' Iván Márquez wordt gewisseld voor Rens van Eijden
86' Jonathan Okita wordt gewisseld voor Édgar Barreto
80' Mickaël Tirpan wordt gewisseld voor George Cox
74' Paul Gladon wordt gewisseld voor Charlison Benschop
74' Tesfaldet Tekie wordt gewisseld voor Nigel Lonwijk
74' Tesfaldet Tekie wordt gewisseld voor Nigel Lonwijk
73' Gele kaart Lisandro Semedo
57' Jordy Bruijn wordt gewisseld voor Ilias Bronkhorst
57' Mikkel Duelund wordt gewisseld voor Javier Vet
57' Ali Akman wordt gewisseld voor Ibrahim Cissoko
46' Samy Baghdadi wordt gewisseld voor Lisandro Semedo
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
35' Gele kaart Samy Baghdadi
29' Gele kaart Lasse Schöne
14' GOAL: Zian Flemming maakt de 0-1
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

Opstelling N.E.C.

1 Mattijs Branderhorst (K)
4 Iván Márquez '86
5 Rodrigo Guth
6 Jordy Bruijn '57
7 Elayis Tavsan
9 Ali Akman '57
10 Jonathan Okita '86
14 Mikkel Duelund '57
16 Souffian El Karouani
20 Lasse Schöne
28 Bart van Rooij

Wisselspelers

27 Danny Vukovic (K)
31 Robin Roefs (K)
2 Ilias Bronkhorst '57
3 Rens van Eijden '86
8 Édgar Barreto '86
11 Magnus Mattsson
12 Wilfried Bony
15 Javier Vet '57
18 Mathias de Wolf
22 Joep van der Sluijs
24 Calvin Verdonk
26 Cas Odenthal
32 Ibrahim Cissoko '57
71 Dirk Proper

Opstelling Fortuna Sittard

1 Yannick van Osch (K)
2 Martin Angha
6 Deroy Duarte
8 Zian Flemming
10 Mats Seuntjes
11 Paul Gladon '74
12 Ivo Pinto
14 Tesfaldet Tekie '74 '74
24 Samy Baghdadi '46
25 Mickaël Tirpan '80
33 Dimitrios Siovas

Wisselspelers

32 Felix Dornebusch (K)
34 Michael Verrips (K)
7 Lisandro Semedo '46
9 Charlison Benschop '74
17 Jordan Botaka
18 Nigel Lonwijk '74 '74
23 Ben Rienstra
28 Ryan Johansson
29 Richie Musaba
35 George Cox '80
77 Tijjani Noslin
Einde seizoen N.E.C. na verlies tegen Fortuna Sittard

N.E.C. heeft zondagmiddag niet het laatste ticket voor de nacompetitie gepakt. Het verloor op de laatste speeldag met 0-1 van Fortuna Sittard.

In het eerste kwartier, waarin de beide ploegen vooral aan het aftasten waren, kreeg Fortuna de kansen. De eerste mogelijkheid was voor Mats Seuntjens die de bal in de handen van Mattijs Branderhorst schoot. Op de tweede kans had de N.E.C.-goalie geen antwoord. Zian Flemming schoof een sluw hakballetje van Seuntjens bekeken binnen: 0-1. Het antwoord liet even op zich wachten, maar in de 24e minuut was Jonathan Okita dichtbij de gelijkmaker. De linksbuiten liet de bal buiten de zestien even stuiteren en haalde daarna kiezelhard uit. Yannick van Osch stond goed op te letten en voorkwam hiermee een Nijmeegse treffer. In het verdere verloop van de eerste helft was het overgrote deel van het balbezit voor N.E.C., maar de ploeg van Rogier Meijer wist dit overwicht niet om te zetten in kansen.

Na zestig minuten spelen besloot Meijer vers bloed in te brengen met Javier Vet, Ibrahim Cissoko en Ilias Bronkhorst. Dit deed de ploeg zichtbaar goed. N.E.C. kreeg eindelijk druk op de ketel en was via Javier Vet al snel dichtbij de gelijkmaker. De middenvelder schoot hard op doel, maar hier kon van Osch nog ternauwernood op redden. N.E.C. had de smaak hierna te pakken en had via Okita de gelijkmaker op de schoen. Uit een standaardsituatie kreeg hij de bal voor de voeten en dacht hij de goal te maken. Hij hield het hoofd echter niet koel genoeg en schoot de bal over. N.E.C. bleef de ballen maar voor de goal gooien, maar dit leidde tot weinig succes. De Nijmegenaren hadden nog een sterk slotoffensief, waarin de wedstrijd compleet open lag. Elayis Tavsan kreeg in eerste instantie de kans op de gelijkmaker, maar op miraculeuze wijze dook Zian Flemming de bal uit het doel. In de tegenstoot besliste Lisandro Semedo de wedstrijd ook niet en bleef het nog heel even spannend. De goal viel echter niet meer en dus bleef het bij 0-1 en plek tien op de ranglijst.

Eredivisie Zaterdag 9 december 2023 MAC3PARK Stadion
PEC Zwolle
20:00
N.E.C.

Stand Eredivisie
7 Sparta R'dam 21
8 Heerenveen 19
9 PEC Zwolle 17
10 Excelsior 16
11 Fortuna Sit. 16
12 NEC 15
13 Heracles 15
14 FC Utrecht 13
15 RKC Waalwijk 13
16 Almere City 13