NIEUWS

N.E.C. verlaat Alkmaar met een punt en een bitter gevoel

datum icoon 20-11-2021
readtime icoon 4 min leestijd

N.E.C. is er nét niet in geslaagd om drie punten mee te nemen uit Alkmaar. In de allerlaatste minuut van de blessuretijd maakte Zakaria Aboukhlal de vroege openingstreffer van Jordy Bruijn ongedaan: 1-1.

In de interlandperiode, waarin geen competitieve wedstrijden op het programma stonden, schaafde N.E.C. rustig aan de patronen en de speelwijze. Dat moest dan tot uiting worden gebracht in de lastige uitwedstrijd bij AZ, dat zich na een moeizame seizoensstart herpakte en stijgende is op de ranglijst. Dat de Alkmaarders een taaie tegenstander zijn, bewezen ze al in de voorbereiding: N.E.C. werd toen met 4-1 verslagen en dus aan de ploeg van trainer Rogier Meijer de taak om het zaterdagavond in een leeg AFAS Stadion beter te doen. Die opdracht werd uitstekend opgepakt, want na tien minuten was het al raak was voor de Nijmegenaren. Jordy Bruijn kreeg de bal via een AZ-speler mee, kwam vrij voor keeper Vindahl te staan en rondde koeltjes af: 0-1.

Het had even later aan de andere kant van het veld al gelijk kunnen zijn. Albert Gudmundsson ontsnapte aan de aandacht van de N.E.C.-defensie en dwong Mattijs Branderhorst, de Nijmeegse goalie, tot een uitstekende redding. AZ leek door te pakken, maar vervolgens gooiden Alkmaarse fans roet in het eten van hun eigen ploeg. Ze bestormden het stadion en kwamen zelfs het veld op, waarna scheidsrechter Manschot de ploegen gauw naar de kant haalde. Na een kort oponthoud kon er gelukkig weer doorgespeeld worden en de thuisploeg bleek niet geschrokken van de onderbreking. Vangelis Pavlidis had zelfs de 1-1 op de schoen na een fraaie solo in het strafschopgebied, maar hij besloot met een knal op de paal.

In die fase was AZ de baas in het AFAS Stadion en de Nijmegenaren mochten van geluk spreken dat ze met 0-1 de rust haalden. Dat was ook wel te danken aan de goede samenwerking achterin tussen keeper Branderhorst en zijn solide defensie, die niet in de war raakten van de vele ballen die het strafschopgebied in geslingerd werden. In de openingsfase van de tweede helft was er bovendien minder sprake van Alkmaarse dominantie en kwam N.E.C. er zelfs af en toe gevaarlijk uit. Jonathan Okita was helaas niet altijd even scherp wanneer hij op de vijandelijke helft opdook en dus bleef het bij de kleine marge van één doelpunt. Na ruim een uur spelen was Okita echter wel scherp en dacht hij heel even de 0-2 binnen te hebben getikt, ware het niet dat hij in buitenspelpositie verkeerde.

Met nog twintig minuten op de klok stond N.E.C. wel nog steeds op voorsprong en dus werden de pogingen van de thuisploeg om toch nog een resultaat over te houden steeds serieuzer. Trainer Pascal Jansen wisselde aanvallend en daarmee werd de druk op de equipe van zijn collega Meijer alleen nog maar groter. Dit seizoen bewezen de Nijmegenaren echter wel vaker dat ze volwassen kunnen spelen als dat nodig is en tot diep in blessuretijd bleef de defensie dan ook overeind. Des te zuur was het dat de bal in de allerlaatste seconde van de wedstrijd nog ingekopt werd door Aboukhlal en er na negentig minuten geen Nijmeegse zege, maar een 1-1 gelijkspel op het scorebord stond.