NIEUWS

N.E.C. maakt te veel fouten en verliest Gelderse derby

datum icoon 16-04-2023
readtime icoon 3 min leestijd

N.E.C. is in een van beide kanten zeer matige derby ten onder gegaan aan eigen fouten. Vitesse hoefde bij vlagen zelf weinig moeite te doen om aan doelpunten te komen en won uiteindelijk met 1-4. Dirk Proper was de maker van de Nijmeegse goal.

Drie maanden en een dag na de eerste derby van het seizoen, die met 0-0 gelijk werd gespeeld in Arnhem, maakte de volgepakte Goffert zich op voor een voetbalfeest. De stand in de Eredivisie was even niet meer belangrijk, maar de eer van de stad en de club des te meer. De supporters benadrukten dat met een enorm spandoek, waar op bijzonder fraaie wijze werd uitgebeeld dat de club uit de Nijmeegse benedenstad de allermooiste van het hele land is. Om ook te laten zien dat N.E.C. de nummer één van Gelderland is, was een goede start nodig. Die kwam er ook, want na zeven minuten had het 1-0 kunnen worden. Een scherpe vrije trap van Lasse Schöne werd net naast getikt door Nany Dimata. De eerste kans voor Vitesse, die na een klein half uur pas volgde, viel meteen binnen. Bero mocht vrij aanleggen en zijn schot was Jasper Cillessen te machtig: 0-1.

Even later ging de doelman van N.E.C. in de fout. Hij vergiste zich in de aanstormende Sankoh, die de bal meenam en op een presenteerblaadje aan Kozlowski gaf. De aanvallende middenvelder hoefde weinig meer te doen om er 0-2 van te maken. De mannen van trainer Rogier Meijer probeerden nog voor de rust van die tegenslag te herstellen en kregen via Elayis Tavsan een grote kans op de aansluitingstreffer, maar die miste oog in oog met de keeper van Vitesse. Die pakte vlak voor rust ook nog eens op knappe wijze een inzet van Ibrahim Cissoko en dus was het hopen op een stormachtige tweede helft om de achterstand nog ongedaan te kunnen maken. Met Pedro Marques, die in de eerste helft al inviel voor Magnus Mattsson, en Jordy Bruijn voor Joris Kramer werd er in elk geval voor een aanvallende opstelling gekozen.

Dat leverde Nijmeegs initiatief op, maar ook ruimte achter de verdediging. Bijna profiteerde Vitesse daar voor een derde keer van na een foute worp van Cillessen, maar tot ieders opluchting eindigde de daaropvolgende volley op de lat. N.E.C. raakte even later ook het aluminium. Schöne plaatste een vrije trap slim onder de muur door, maar de paal stond hem in de weg. Vitesse vond even later wel weer het doel. Na een scrimmage viel de bal ongelukkig in het Nijmeegse doel en leek de opgave onmogelijk te worden, maar even later was het alweer 1-3 via Dirk Proper. Hij kogelde de bal via de onderkant van de lat binnen en deed daarmee de hoop snel weer terugkeren in de Goffert. Die hoop vervloog toen de gasten met nog zeven minuten op de klok weer scoorden. Wederom zat er veel mazzel bij, maar de 1-4 van Flamingo telde wel. Daar bleef het bij.